Over Faghm 2019

Nog één keer ‘Amen’ met de legendarische Hengelose band Faghm

HENGELO – Noem de naam Faghm en het hart van menig Hengelose 65-plusser maakt een klein sprongetje. Faghm, dat was de bekendste plaatselijke popgroep in de tweede helft van de jaren 60. Wereldberoemd in Hengelo en ommelanden. Wie ging er nooit op de knieën als de band ‘Amen’ speelde? Straks zijn ze terug, in november, tijdens de jaarlijkse Hengelo 60’s Revival.

Nou ja, niet de complete groep. Maar wel zanger en dwarsfluitist Gertie Morsman en gitarist Adri Banis. Zij vormen de basis. Morsman zocht er een ploeg bevriende musici bij en op zondag 3 november staan ze op het podium van de grote zaal van Metropool om de vijfde editie van het nostalgische jaarlijkse evenement luister bij te zetten.

Oud-dj

Pel Kotkamp, belangrijke organisator van de Hengelo 60’s Revival, moest er wel enig duw- en trekwerk voor verrichten. „Maar het is gelukt”, meldt hij blij. De oud-dj van onder meer Easy Beatclub kent Morsman al jaren. Het zijn oude vrienden. Via Kotkamp belandde Morsman ook bij Faghm. De frontman van de fameuze band woont tegenwoordig in Winterswijk en zit nog diep in de muziek.

Faghm in 1968 in de stadhuishal van Hengelo met Adri Banis en Jimmy van Bokhoven.

 
Faghm in 1968 in de stadhuishal van Hengelo met Adri Banis en Jimmy van Bokhoven. © Eddy van Essen

Zo’n tien nummers zullen ze spelen. Waaronder, uiteraard, het legendarische ‘Amen’, waarmee ze hun concerten altijd afsloten. Hele zalen gingen dan op de knieën. Kotkamp houdt er ernstig rekening mee dat dit straks weer zal gebeuren. Lachend: „Dus kniebeschermers meenemen! En we helpen ze om weer overeind te komen!” Want de leeftijden vorderen gestaag. Late zestigers en zeventigers, ze zijn het vaste publiek van de Revival, maar de jaren gaan tellen. Daarom gaat het volgend jaar iets anders. Want was het vijf jaar geleden de bedoeling om vijf Revivals te organiseren en dan te stoppen: dáár denkt de organisatie – eveneens vertegenwoordigers van de generatie blije babyboomers – nu toch wat anders over. Ze bekijken het voortaan per jaar. En in 2020 komt er in elk geval nog een editie.

Maandag

Mede-organisator Erik Schott legt uit dat de Revival dan niet meer op de traditionele eerste novemberzondag van 15.00 tot 22.00 uur plaats heeft, maar op zaterdag van 19.00 tot 23.00 uur. „Want dat trekken ze niet meer. En we gaan naar de zaterdag, want zaterdagsavonds ging je stappen. Maandag werkdag, dat krijg je er niet meer uit.” En er komt ook een tribune achterin de grote zaal. Kotkamp: „Veel mensen hebben het in de rug, die houden het niet meer vol om uren te blijven staan.”

Ziekte

Dit jaar wordt het nog even doorbijten en volhouden, met de bands Loft, For-Fun, Killer & The Cool Cats, New Colours, Y-sect, Nightstars, Afslag Oele, Pixels en Ages. En Faghm dus. Gertie Morsman, bijna 72 jaar inmiddels, kijkt er naar uit. De band genoot ook faam omdat ‘pa’ Morsman als saxofonist meeblies. Voor Gertie duurde de Faghm-periode eigenlijk niet zo heel lang. Een paar jaar slechts, toen werd hij ziek. Daarna was de ex-AKI- en ex-conservatoriumstudent onder meer muziektherapeut in een tbs-kliniek.

Begin dit jaar was hij te gast op een muziekfestival in Florida: Hendrik’s Magic Flute, zo werd hij aangekondigd. Want Hendrik is zijn eigenlijk naam. „Ik heb Die Zauberflöte van Mozart omgeschreven tot een eenmans-opera”, legt hij droogjes uit. En dat wilden de Amerikanen wel eens zien en horen. Zo trad hij onder meer ook op in New York.

Favoriete nummer

Hij en Adri Banis vormen de kern van het nieuwe Faghm. Morsman heeft bevriende musici uitgenodigd om de oude band verder op te tuigen, binnenkort beginnen de repetities. „Ja, ‘Amen’ spelen we ook”, belooft hij alvast. Maar het is niet zijn favoriete nummer. „En het publiek hoeft er straks niet voor op de knieën!”

In Hengelo in 1967: Faghm in Koala Beat Club in Deters met zanger Gertie Morsman

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook